U Srbiji godišnje nastane oko 150 hiljada tona životinjskog
otpada. Zbog izraženih organskih karatkeristika ovaj nusproizvod iz klanica,
mesnih industrija i sa farmi zaslužuje posebnu pažnju na nekoliko polja.
Ekološkom, energetskom i prehrambenom. Po rečima Nenada Budimovića iz Privredne
komore Srbije:
“Za proizvodnju biodizela, za grejanje vode, za grejanje
plastenika, za grejanje stanova. I široka je primena zaista. Još jednu dobru
stranu ovog otpada koji postane sirovina jeste organsko đubrivo vrlo dobrog
kvaliteta. Takođe za plastenike, odnosno za proizvodnju povrtarstva, odnosno za
proizvodnju povrtarstva. Hrana za kućne ljubimce i to je ono po čemu je naša
država prepoznata kao prozivođač i izvoznik za Evropsku Uniju.“
Za sada su humus i hrana za životine najčešći proizvodi od
nusproizvoda, na polju dobijanje toplotne energije tapka se u mestu dok se
veterinarski i ekološki zakoni ne usaglase. Prema jednom dozvoljen je
spaljivanje leševa i klaničnog konfiskata što je otpad prve i druge kategorije
u visokim pećima i na propisanim visokim temperaturama. Prema drugom, zakonu
ekologije dim koji bi proizvela ciglana ili termoelektrana u ovom procesu nije
dozvoljen. Pa velike količine košanog brašna koje bi se mogle koristiti za
zagrevanje tavore. Skandinavske zemlje su na ovom polju daleko odmakle, čitavi
mali gradovi greju se na mesno koštano brašno koristeći tehničku mast kao
energent stvaraju uštede u odnosu na potrošnju struje za oko 20%.
„Privredna komora Srbije i udruženje za poljoprivredu i
prehrembenu industriju je 2012. godine imala projekat sa norveškom ambasadom
baš na temu da se vidi kakvo je stanje sa neškodljivim uklanjanjem animalnog
otpada u Srbiji.“-Navodi Nenad Budimović iz PKS-a.
Privredna komora Vojvodine je sarađivala sa nemcima po ovom
pitanju. Belgijanci su ulagali u fabriku u Inđiji, ali nema konkretnih pomaka u
realizaciji ideje grejanja na koštano brašno. Mi još uvek ulažemo velike napore
najpre u rešavanju samog zbrinjavanja klaničnog otpada. Statistika se popravlja
ali je još daleko od standardne u svetu, s obzirom da samo Sombor, Bačka topola
i Ćuprija sa oslabljenim kapacitetima rade kao fabrike za pravilno zbrinjavanje
nusproizvoda. Mesna industrija po zakonu sa njima ugovoara isporuku otpada. Na
primer 1000 obrađenih svinja dnevno znači 30 tona otpada dnevno. Pitanje je da
li sa proširenjem industrije mesa imamo kapacitete da prihvatimo i otpad koji
srazmerno raste. Šta sa njima ako se ne
može dalje koristiti kao energent i konačno, šta sa njima ako se ne može
koristiti kao energent, i konačno šta sa uginućima koja se dešavaju
domaćinstvima.
„Zakonska obaveza lokalnih samouprava jeste o tome da
organizuju i skupljaju i obavljaju neškodljivo zbrinjavanje tog otpada. Naravno
da ne treba svaka lokalna samouprava da ima jedno postrojenje za preradu, ali
činjenica da mora da ima neki tip hladnjače ili kolektora te bi se na nedeljnom
ili dvonedeljnom nivou sakupljao taj otpad koji se napravi i onda bi se
ugovorima sa fabrikama rešavao na način koji već postoji. Ono što je još
nedostatak u celom ovom sistemu je što naša poslednja fabrika za neškodljivo
uklanjane animalnog otpada je u Ćupriji. Južnije ne postoji postrojenje, tako i
da prehrambeni objekti i industrija imaju određene probleme sa sakupljanjem,
čuvanjem i predavanjem animalnog otpada. Ovo je možda i ideja da se dalja
inicijativa za pisanje projekata koji bi mogli da se traže od Evropske unije, a
koji su pod temperaturnim režimom i na taj način zaštiti životna sredina.“
Tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Нема коментара:
Постави коментар