Stručnjaci kažu da Srbija u biomasi ima ogroman neiskorišćen
potencijal. Samo od jednogodišne proizvodnje na njivama ostane 12 i po miliona
tona žetvenih ostataka što je energetski jednako količni od 2 miliona i 700
hiljada tona nafte. Od toga se upotrebi svega nekoliko procenata, i to u
seoskim gazdinstvima. Jedini svetao primer u gradskim sredinama su Beogradske
elektrane čijih 9 kotlova već 3 godine rade na biomasu. Pa, ipak se nešto se
menja na bolje kažu nam u kompaniji Terming koja već decenijama radi kotlove za
ovakvu vrstu goriva:
Branislav Banatski „Terming“ Kula
„Utisak je takav da sve više i više se ljudi odlučuju za
takav sistem grejanja. Već smatramo da su ljudi dovoljno edukovani da su u stanju
da vide šta im donosi neke uštede za neko seosko domaćinstvo koje može samo
sebi da obezbedi resurse za grejanje. Potpuno je suludo koristiti energente
koji se plaćaju kad već postoje neki energenti koji se mogu koristiti za
sopstvene potrebe.“
Kao dobro gorivo mogu da posluže razni biljni ostaci. Od
ostataka drveta pa do kukurozovine i oklasaka. Iskustvo stručnjaka iz Terminga
govori da se u selima kao najelegantnije rešenje pokazao jedan drugi energent.
Branislav Banatski „Terming“ Kula
„Samo korišćenje slame kao energenta pronazali najveću
primenu. I što su neka naša iskustva, i što su iskustva naših korisnika. Jedna
kuća od 200 kvadrata za praktično celu sezonu grejana praktično potroši nepunih
1000 bala slame, sojine, kukuruzovine ili pšenične potpuno je svejedno. To je
resurs koji se do sada spaljivao na njivama, danas to nalazi primenu za
proizvodnju energije. Da li ćemo grejati plastenike ili grejati sušaru ili
stambeni prostor, to je potpuno nebitno. Naša iskustva govore da se u
plasteničkoj proizvodnji slama se pokazala kao najbolja i najpraktičnija.“
U poslednje vreme među ratarima vlada i veliko interesovanje
za male sušare koje su u ponudi kompanije Terming. Budući da su cene žitarice
visoke, a procene govore da će ratarske kulture i u narednim decenijama imati
najbolju cenu. Da ih ne bi ucenjivali veliki otkupljivači sve veći broj
poljoprivrednika se odlučuje na ovu investiciju.
Branislav Banatski „Terming“ Kula
„Sušare na prvom mestu obezbeđuju jednm domaćinu da ne bude
toliko zavistan od velikih centara koji praktično pokupe svu zaradu od te
poljoprivredne proizvodnje. Jedna manja sušara kapaciteta nekih dva vagona na
dan može da osuši sve što je potrebno i poljoprivrendik može da lageruje svoju
proizvodnju, i da sačeka deo godine kada će za te novce koje je uložio dobiti
pravu neku vrednost. Takva
neka investicija se na primeru sušenja 40 dana godišnje koliko mi
ulazimo sa računicom isplati za jednu i po sezonu sušenja. Garancije na te naše proizvode se kreće od 3 do 5
godina zavisno od toga šta je u pitanju. Još u garantom roku se takva
investicija isplati. Najbolje je ako se sitni proizvođači mogu udružiti, na taj
način je investicija brže isplativija. Što se tiče pojedinačnog gazdinstva ili
što se tiče za površinu, to su neke površine od barem nekih dvadesetak hektara,
da se isplati takvi sistemi.“
Početkom proleća državna agencija za enegetsku efikasnost
najavila je da će do leta izaći sa čitavom paletom subvencionisanih kredita
koji će omogućiti i seoskom i gradskom stanovništvu da pređe na ove jeftinije
energente koji su pritom daleko manji zagađivači životne sredine. To će po
oceni naših sagovornika znatno pospešiti racionalno gazdovanje energijom u
Srbiji.
„Mi kao proizvođači opreme i naši korisnici nestrpljivo
čekamo da neki takav program krene, mnogo bi nam to značilo. U principu, nama
nisu potrebni krediti, ali našim korisnicima sigurno jesu. Ako oni dobiju
kredite to će mnogo značiti i nama i njima“.
Ipak do veće primene
biomase u energetici neće doći sve dok država ne izađe u javnost sa nizom
podsticajnih mera za iskorišćavanje ovog mrtvog kapitala. U Evropskoj Uniji su
takozvani zeleni kilovati subvencionisani pa potrošači imaju na raspolaganju
vrlo povljne kredite za nabavku kotlova i uvođenje sistema grejanja na biomasu,
ili iskorišćenje ovog energenta u grejanje plastenika i staklenika.
Нема коментара:
Постави коментар