Proizvodnja voća i povrća na malim površinama može da donese zaradu, ali ipak profit je u tegli. To su razumeli i Egerići. U maloj radionici mnogo je pronalazaka. Roto gril je jedna od inovacija u tehnlogiji hrane koja učesvuje na takmičenju za najbolju inovaciju u Srbiji. Tržišna cena mašine iznosi 3.000 evra, a uz proizvodnju paprike može da pokrene i zapošljavanje.
Po gruboj računici Egerića i milion ljudi koji bi se angažovali u proizvodnji sadnog materijala, preko opreme za plastenike, ambalaže, trgovine, transporta do istraživačkog rada. Posle opsežnog istraživačkog rada Ljuba je zaključio da je u Srbiji najviše poljoprivrednih proizvođača sa do 5 hektara zemljišta što je idealno za proizvodnju povrća.
Paprika se u Srbiji uzgaja na oko 250.000 hiljada, a imamo potencijal da uzgajamo na gotovo 2 miliona hektara što bi značilo 300.000 tona paprike godišnje. Zašto je ne bismo brzo i efikasno pekli i izvozili kao ajvar? Pre tri godine ova mašina je započela svoj rad i još uvek peče paprike:
„To je prvi prototip koji smo napravili, na njemu ispitali
sve dobre i loše strane i stvorili nov tip koji je danas spreman za serijsku
proizvodnju, za tržište. Prva mašina je napravljena da radi na drva, međutim to
ima veoma loše osobine jer se mora seći šuma i ugrožavaju se šumski resursi.
Nove sušilice rade na struju. U zavisnosti od veličine paprike uglavnomod 18 do
20 kilograma paprike stane u mašinu, to je projektovani kapacitet“
Bojan Egerić: Svako svoj posao najbitniji je timski rad,
tata je konstruktor, brat to nacrta, ja što se tiče dalje proizvodnje,
bravarskog i mašinskog dela, farbanja i.t.d.
Nadam se da će biti dovoljno posla zbog mašine pa da ćemo moći da
zaposlimo još nekog pored nas trojice“.
Ovo je novi model koji će između pečenja i ubacivanja nove
ture paprike u bubanj skratiti na dva minuta. Premijera se očekuje na
novosadskom sajmu. Da bi se posao odradio treba ponovo da proradi drugarstvo
jer to je jedini način da se svi kooperanti ujedine oko jedne organizacije koja
će da vrši distribuciju, a samim tim i snabdevanjem osnovnih potreba za ratare
koji su proizvođači“
Prva mašina je odradila sezonu u Banatskom Brestovcu. Slavko
Veličković se pre tri godine sa svojom porodicom preselio ovde iz Zemuna jer
želi da pravi zdravu hranu, a smatra da se najbolja paprika uzgaja u ovom selu
kod Pančeva. Za početak je iz Kraljevad oneo automatsku mašinu za pečenje
paprike. Prošle godine zahvaljujući ovoj mašini ispekao je oko 10 tona paprike
za ajvar, a da se kako kaže nije ni umorio.
„Veoma je laka za rad, veoma je laka za manipulaciju.
Energent je struja koja može veoma dobro
da se kontroliše. Sve je uređeno računarom, tako da nema gubitaka struje, nema
gubitaka tolote, a efekti rada su veoma kvalitetni“.
Paprika se peče na 280 stepeni u rotirajućem bunju koji je
napravljen od prohromske žice. Za 15 minuta može da ispeče isto toliko paprike.
„Sav rad i manipulacija sa mašinom ide na sledeći način.
Ubaciti papriku u ovaj doboš koji se može okretati i pojednoj i po drugoj osi.
Ubaciti doboš u mašinu, zatvoriti vrata i pritisnuti automatski start ciklusa.
I tog trenutka 15 minuta se paprika peče, a vi ste slobodni. Ostali delovi se
sastoje od rotora kojeg smo već videli, koji vrši okretanje grejača iznad
paprike koje su pokložene dole, koje možemo kontrolisati, i to momenat
okretanja, dužinu stajanja paprike iznad grejača. Možemo sami praviti program
pečenja paprike prema veličini, prema sorti, prema udelu vlage. Postići
optimalni rezultat. Ustvari to zavisi od toga ko se time bavi“
Slavko ove godine ima želju da napravi ajvar sa vrganjima,
ali svoje proizvodeneće da prodaje u supermarketima jer kako kaže njegovi
proizvodi ne zaslužuju da stoje u supermarketima već želi da odmah završe u
rukama potrošača.
Tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Нема коментара:
Постави коментар